Flikiga kuber

Papper är kanske det material som jag gillar mest att pyssla med. Lätt att hantera och resultatet blir ofta effektfullt. Särskilt gillar jag tidningspapper, någon har ju redan tänkt till kring layouten där, så mycket kommer gratis när det gäller färg och form.

I det här projektet ville jag jobba lite med djup och tredimensionella effekter. Kuber, med flikar blev det. Om du är sugen på att göra en sån här så har du en beskrivning här nedan.

Material

  • Tidning
  • Papper, gärna färgat
  • Kartong för mallar (går naturligtvis med vanligt papper också men enklare med lite hårdare)
  • Limstift eller dubbelhäftande tejp
  • Limpistol (går säkert med annat lim också men enklast med pistolen tycker jag när man bygger ihop kubformen)
  • Snöre/tråd
  • Ev. träkulor att hänga emellan kuberna.

Mallar

Du behöver två rätsidiga triangelmallar för projektet, en stor för att rita ut sidorna i kuberna och en liten för flikarna. Min stora triangel blev 8 cm på varje sida. Och den lilla 1,8 för att vara exakt.

Använd kartong och rita upp trianglarna där. Om du som jag saknar linjal för att få till graderna (60,60, 60) för en rätsidig triangel kan du rita ut baslinjen på triangeln och dra ett streck från mitten av basen upp. Sedan drar du ett streck som är lika långt som basen från den linjen ner till basens hörn. Va krångligt det där lät! Enklare med bild:

Steg 1 – Gör en kub

Jag hittade en mall på hur man viker och klipper till en kub, eller ja, diamant kallar de den faktiskt. Kanske mer korrekt. Om du som jag saknar skrivare för att skriva ut kubmallen så kan du rita av den, men då är det bra att först ha mallen på rätsidig triangel (se ovan under ”Mallar”)

Klipp ut när du ritat upp och vik till längs linjerna.

Steg 2 – gör flikarna

Nu är det dags för flikar. För att få till dem behöver du den lilla triangelmallen och en kniv. Skär ut två sidor av den lilla triangeln, så du sedan kan vika upp och få till fliken.

Jag gjorde flikar på fyra av de åtta sidorna av triangeln. Men där gör du ju som du tycker.
img_7965.jpg

Steg 3 – Pappret bakom flikarna

När du kommit så här långt är det dags för pappret bakom flikarna. Till det här använde jag tidningarna. Skär ut trianglar med hjälp av din stora triangelmall ur någon snygg sida i tidningen.

Fäst tidningstrianglarna på insidan där du skurit ut flikar. Jag använde dubbelhäftande tejp eftersom min lilltjejen aldrig sätter lock på limstiften hör hemma (suck).

Steg 4 – Limma samman kuben

Nu är det dags att sätta ihop kuben. Här använde jag limpistol eftersom det torkar snabbt. Om du vill slippa göra fula hål för att hänga upp i snöre sätter du dit snöret/tråden redan nu. Det gjorde jag med en liten klick av lim på tråden på insidan.
IMG_7975

Steg 5 – Klar

Nu är den klar! Sätt dit en liten kula ovan om du tycker det är fint. Klappa dig sedan på axeln och njut av din skapelse. Bra jobbat! Nu är det bara att göra tre fyra till, om du nu vill göra en girlang. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s